środa, 11 marca 2015

wegański "majonez" z awokado



Kocham tradycyjny majonez! Ponieważ jednak jest cholernie niezdrowy i potwornie kaloryczny staram się go nie jeść. Alternatywą dla klasycznego sosu z żółtek, musztardy i oleju jest "majonez" z awokado. Przepis na takie cudo odnalazłam na blogu foodpornveganstyle.blogspot.com. Taki "majonez" z awokado jest nie tylko smaczny, ale także - w przeciwieństwie do tradycyjnego - obniża cholesterol i dostarcza organizmowi mnóstwa zdrowych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

PS. Frytki z klasycznym majonezem, w belgijskim stylu, to moja słabość. Keczup niech się przy majonezie schowa. Nie wiem, jak smakują frytki z "majonezem" z awokado, ale ponieważ postanowiłam odżywiać się zdrowo, z tradycyjnych, tłustych i pysznych frytek rezygnuję. Ale może spróbuję upiec w piekarniku frytki z batatów i podać je z sosem z awokado. Myślę, że to może zagrać! Jak tylko wypróbuję takiego przekrętu, na pewno wam o tym powiem!


Składniki:
  • miąższ z dwóch dojrzałych awokado
  • 2 łyżeczki musztardy "dijon"
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na "majonez" blendujemy na gładko i gotowe!

Uwaga! Sos możemy przechowywać w lodówce 2 - 3 dni, jednak lepiej przygotować mniejszą ilość, taką, którą zjemy natychmiast, ponieważ sos - mimo sporej ilości soku z cytryny - ciemnieje i wygląda niespecjalnie apetycznie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...