Kocham tradycyjny majonez! Ponieważ jednak jest cholernie niezdrowy i potwornie kaloryczny staram się go nie jeść. Alternatywą dla klasycznego sosu z żółtek, musztardy i oleju jest "majonez" z awokado. Przepis na takie cudo odnalazłam na blogu foodpornveganstyle.blogspot.com. Taki "majonez" z awokado jest nie tylko smaczny, ale także - w przeciwieństwie do tradycyjnego - obniża cholesterol i dostarcza organizmowi mnóstwa zdrowych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
PS. Frytki z klasycznym majonezem, w belgijskim stylu, to moja słabość. Keczup niech się przy majonezie schowa. Nie wiem, jak smakują frytki z "majonezem" z awokado, ale ponieważ postanowiłam odżywiać się zdrowo, z tradycyjnych, tłustych i pysznych frytek rezygnuję. Ale może spróbuję upiec w piekarniku frytki z batatów i podać je z sosem z awokado. Myślę, że to może zagrać! Jak tylko wypróbuję takiego przekrętu, na pewno wam o tym powiem!
Składniki:
- miąższ z dwóch dojrzałych awokado
- 2 łyżeczki musztardy "dijon"
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na "majonez" blendujemy na gładko i gotowe!
Uwaga! Sos możemy przechowywać w lodówce 2 - 3 dni, jednak lepiej przygotować mniejszą ilość, taką, którą zjemy natychmiast, ponieważ sos - mimo sporej ilości soku z cytryny - ciemnieje i wygląda niespecjalnie apetycznie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz