poniedziałek, 16 czerwca 2014

szparagi na toście francuskim z parmezanem



Tym przepisem rozpoczynam akcję food recyklingu. Istnieje mnóstwo możliwości, by wykorzystać "resztki" z poprzedniego dnia, z obiadu czy kolacji. Będziemy wykorzystywać wszystko, co się da.

Ten sposób podania szparagów to klasyczny food recykling. Szparagi zostały mi z obiadu z dnia poprzedniego, chleb tostowy nie był już pierwszej świeżości, a mimo to stworzyłam pyszne, śniadaniowe danie, dzięki któremu porządnie rozpoczniemy dzień.

Składniki:
  • zielone szparagi (po kilka sztuk na jednego tosta)
  • kilka kropel oliwy z oliwek najlepszej jakości
  • płatki parmezanu
na tosty francuskie:
  • kilka kromek chleba (np. tostowego, razowego, może być nawet czerstwe; takiego, jakie akurat macie pod ręką) 
  • jajka (1 jajko na jedną kromkę chleba) 
  • mleko lub śmietanka (1 łyżka na 1 jajko) 
  • sól i świeżo mielony pieprz (jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać odrobinę suszonego chilli) 
  • masło klarowane do smażenia (naprawdę warto wykorzystać do tego masło klarowane, gdyż ono nie pali się podczas smażenia)

Przygotowanie:

gotowanie szparagów:

Kiedy przygotowuję te tosty na śniadanie, często gotuję szparagi wieczorem. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu.

Szparagi najlepiej gotować „na stojąco”. Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!

Ja w tym przepisie wykorzystałam szparagi, które pozostały mi z obiadu. Przecież nic nie może się zmarnować :)


przygotowanie tostów francuskich:


1. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem  i doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kromki chleba zamaczamy w miksturze jajecznej i czekamy aż porządnie wchłoną płyn.
3. Masło roztapiamy na patelni i smażymy chleb (na niezbyt dużym ogniu) z dwóch stron aż ładnie się zarumieni.
4. Na gorących tostach układamy szparagi, skrapiamy wszystko kilkoma kropelkami oliwy z oliwek (dla smaku), posypujemy płatkami i podajemy. Koniecznie na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...