poniedziałek, 30 czerwca 2014

zielone smoothie z jarmużem i kapustą



Zielone smoothie skrywa w sobie nieprawdopodobne bogactwo witamin i minerałów.

Coraz bardziej popularny jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Przypisuje mu się właściwości antyrakowe i przeciwmiażdżycowe. Zawiera mnóstwo wapnia i magnezu, kwasu foliowego, beta - karotenu, potasu, żelaza i fosforu i witamin: A, K, a ilością witaminy C pobijają go tylko natka pietruszki i papryka.

Z kolei kapusta to świetne "lekarstwo" na wszelkie dolegliwości pokarmowe i podobnie jak jarmuż działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Ze względu na wielką ilość składników mineralnych i witamin (A, C, E, K i z grupy B) polecana jest osobom zapracowanym i zestresowanym.


Składniki (na 2 - 3 szklanki):
  • liście jarmużu (około 1 szklanki)
  • 2 - 3 liście kapusty
  • 1 gruszka (ze skórką, pozbawiona gniazd nasiennych)
  • 1/2 banana
  • 2 pomarańcze, bez skórek i białych błonek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (umyte i osuszone) blendujemy na gładkie smoothie i podajemy od razu po przygotowaniu. 

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...