Często nie mam zbyt wiele czasu, by przygotować obiad. Mam pół godziny i muszę się w tym czasie zmieścić. Jeśli zdarzają wam się podobne sytuacje, skorzystajcie z mojej rady i przygotujcie azjatycki makaron z ulubionymi dodatkami. Taki obiad zajmie wam mniej czasu niż przygotowanie włoskiej pasty!
Na blogu znajdziecie już wiele inspiracji na dania z azjatyckim makaronem w roli głównej, a dziś proponuję wersję wegetariańską. Jeśli lubicie bardziej wyraźne smaki, dodajcie ciemnego sosu sojowego, sosu ostrygowego lub rybnego. Ja postawiłam dzisiaj na smak zielonych warzyw i nie chciałam ich " zagłuszać" mocnymi aromatami.
Składniki:
- azjatycki makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku soba)
- główka kapusty pak choi lub - jeśli nie uda wam się jej kupić - sałaty rzymskiej
- garść groszku cukrowego
- kilka różyczek brokuła
- kilka zielonych szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałki
- około 5 cm łodygi pora
- duża garść liści świeżego szpinaku
- odrobina szczypiorku do posypania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta suszonych płatków chilli
- kilka kropel oleju sezamowego (dla smaku)
Przygotowanie:
1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Olej rzepakowy rozgrzewamy w woku, a gdy będzie gorący wrzucamy warzywa. Podsmażamy około 4 -5 minut, często mieszając. Warzywa muszą zmięknąć, ale pozostać al dente.
3. Po około 5 minutach dodajemy przygotowany i odcedzony makaron, doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną oleju sezamowego i chilli, smażymy jeszcze minutę i podajemy!
Podajemy makaron posypany szczypiorkiem i ewentualnie odrobiną nasion sezamu!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz