czwartek, 5 czerwca 2014

klasyczny, domowy burger wołowy



Moda na domowe, pyszne burgery nastała dość nieoczekiwanie. Ogromna ilość knajpek ze smacznymi burgerami, z najlepszej jakości mięsa sprawiła, że zaczęliśmy przygotowywać takie burgery w domu.

Przyrządzanie domowych burgerów daje mnóstwo satysfakcji i frajdy, a wykorzystanie ulubionych dodatków, ziół i przypraw sprawia, że możemy zjeśc takiego burgera, na jakiego faktycznie mamy ochotę.

Do dzieła! W tym przepisie znajdziecie przepis podstawowy na klasycznego burgera, bez wymyślnych dodatków, ale wkrótce pojawią się nowe. W końcu sezon grillowy w pełni i trzeba korzystać!


Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego najlepszej jakości (najlepiej z rostbefu lub antrykotu - pamiętajcie, że mięso musi mieć trochę tłuszczyku; zbyt chude mięso sprawi, że hamburgery będą suche i wiórowate)
  • 2 małe szalotki, bardzo drobno posiekane
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
+ opcjonalnie: ulubione przyprawy i zioła (ostra papryka, nasiona kolendry, kmin rzymski, świeża pietruszka, oregano, tymianek... do wyboru, do koloru)


Przygotowanie:

1. Mięso mielimy w maszynce do mięsa, z sitkiem o jak najgrubszych oczkach. Możemy także poprosić o to naszego rzeźnika, który wykona tę czynność za nas. Najważniejsze jest to, by kawałki mięsa były wyczuwalne, a wołowina nie była zmielona "na miazgę".
2. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i obficie czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy około łyżeczki ostrej musztardy dijon, posiekaną bardzo drobno szalotkę, żółtko i wszystko szybko mieszamy. Chodzi o to, by zbyt długo nie maltretować mięsa. To jest też ten moment, by dodać ulubione przyprawy lub zioła.
3. Na koniec dodajemy około 1 łyżkę bardzo zimnej wody i jeszcze raz mieszamy.
4. Z mięsa formujemy kule o masie około 200 g, lekko spłaszczamy i nacinamy delikatnie "w kratkę". Podobno dzięki temu burgery smażą się bardziej równomiernie. Tak mówił w którymś ze swoich programów Gordon Ramsay, a jemu akurat ufam :)
5. Burgery smażymy na mocno rozgrzanym grillu lub bardzo rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron po około 3 minuty, jeśli chcemy, by mięso było średnio wysmażone, a około 4 - 5 minut - by było bardziej wysmażone. Jeśli smażymy burgery na patelni grillowej, musimy pamiętać, by smażyć jednocześnie tylko 2 - 3 burgery, bo zbyt duża ilość mięsa spowoduje spadek temperatury, a mięso zacznie się gotować, a nie smażyć. Po zdjęciu tych hamburgerów z patelni, poczekajmy chwilę, by znowu się rozgrzała, zanim położymy następne.
6. Po usmażeniu burgery odkładamy na deskę na około 3 minuty, by mięso odpoczęło, a soki równomiernie się rozłożyły.
7. Burgery podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami w bułce opieczonej wcześniej w tosterze lub na grillu. Ja użyłam bułek pełnoziarnistych, z mąki z pełnego przemiału, ale możecie wykorzystać inne, na jakie akurat macie ochotę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...