Ta tarta z truskawkami i mascarpone jest dla mnie kulinarną kwintesencją lata. Pyszna i delikatna fantastycznie uzupełni lekki, letni obiad. Polecam!
Składniki:
- truskawki
- galaretka truskawkowa (przygotowana zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z 1/2 ilości wody, lekko przestudzona, ale jeszcze nie ścięta)
na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
na masę mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder (do smaku)
- 2 - 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- płatki migdałowe (około 50 g)
Przygotowanie:
przygotowanie ciasta:
1. Składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy do formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 24 cm.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli jaś). Chodzi o to by ciasto nie rosło. Ciasto pieczemy około 15 minut, po czym ściągamy ciężarki i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.
przygotowanie masy z mascarpone i dekoracja:
1. Przyrządzanie masy z mascarpone zaczynamy dopiero wtedy, gdy przygotowany wcześniej spód tarty całkiem ostygnie.
2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku.
3. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem (jego ilość zależy od waszych upodobań). Ciągle mieszając powoli dodajemy mleko z żelatyną, ostrożnie, by ser się nie zważył.
4. Mascarpone mieszamy z płatkami migdałowymi i wykładamy na upieczony spód.
5. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na tarcie. Ściśle, dookoła. Jest to praca żmudna, ale od tego, jak starannie ułożycie truskawki będzie zależało, jak ładnie wasza tarta będzie wyglądać.
6. Truskawki smarujemy delikatnie jeszcze nie zastygniętą galaretką. Ja robię to pędzelkiem, ale możecie także wylewać galaretką małą łyżeczką. Chodzi o to, by truskawki nie pływały w galaretce, a jedynie dzięki niej się skleiły i stworzyły jedną całość.
7. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz