Kilka lat temu nie byłam w stanie przełknąć zupy szczawiowej. Kwaśna, niesmaczna breja, o dziwnym kolorze skutecznie mnie odstraszała. Na szczęście jakiś czas temu spróbowałam (trochę na siłę :) ) zupy szczawiowej, przyrządzonej ze świeżego szczawiu. I jak mawiają, że do pewnych produktów się dorasta, tak było w tym przypadku. Pokochałam zupę szczawiową!
Składniki:
- 3 pęczki świeżego szczawiu, dokładnie opłukanego i drobno posiekanego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz
+ do podania: jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Szczaw podsmażamy na roztopionym maśle przez około 2 - 3 minuty.
2. Zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu.
3. Śmietanę hartujemy odrobiną gorącej zupy i przelewamy ją do garnka. Po dodaniu śmietany zupy nie doprowadzamy już do wrzenia!
Zupę podajemy z jajkiem na twardo i odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz