czwartek, 3 lipca 2014

smoothie ze szpinakiem i awokado



Szpinak należy spożywać jak najczęściej, jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Zawiera mnóstwo witaminy K (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, układu krążenia i serca), beta - karotenu, witaminy B6 i B2 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Ponadto szpinak to najbogatsze źródło luteiny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu wzroku. Kwas foliowy zawarty w szpinaku jest niezbędny do rozwoju mózgu, jego spożywanie poprawia pamięć i koncentrację.

Poza tym szpinak jest smaczny i wyjątkowo mało kaloryczny, więc zalecany osobom dbającym o linię.

Awokado bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz kwasy omega - 3 wyjątkowo korzystnie działa na nasze serce, pomagają obniżać "zły" cholesterol oraz ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój mózgu i polecanego kobietom w ciąży. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego zapobiega skokom poziomu cukru w organizmie. To tylko niewielka część składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie!


Składniki:
  • duża garść liści świeżego szpinaku
  • niewielka garść świeżego jarmużu (pozostała mi z dnia poprzedniego)
  • 1/2 awokado
  • 1/2 dojrzałego, miękkiego mango
  • 1/4 dojrzałego melona
  • 1 kiwi
  • kilka łyżek wody
Uwaga! Owoce, które dodajecie do swojego smoothie możecie dowolnie łączyć lub wymieniać. Możecie dodać jabłko, gruszkę, nektarynki, morele, jagody, truskawki. Na co akurat macie ochotę!


Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładko i od razu podajemy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...