Szpinak należy spożywać jak najczęściej, jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Zawiera mnóstwo witaminy K (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, układu krążenia i serca), beta - karotenu, witaminy B6 i B2 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Ponadto szpinak to najbogatsze źródło luteiny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu wzroku. Kwas foliowy zawarty w szpinaku jest niezbędny do rozwoju mózgu, jego spożywanie poprawia pamięć i koncentrację.
Poza tym szpinak jest smaczny i wyjątkowo mało kaloryczny, więc zalecany osobom dbającym o linię.
Awokado bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz kwasy omega - 3 wyjątkowo korzystnie działa na nasze serce, pomagają obniżać "zły" cholesterol oraz ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój mózgu i polecanego kobietom w ciąży. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego zapobiega skokom poziomu cukru w organizmie. To tylko niewielka część składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie!
Składniki:
- duża garść liści świeżego szpinaku
- niewielka garść świeżego jarmużu (pozostała mi z dnia poprzedniego)
- 1/2 awokado
- 1/2 dojrzałego, miękkiego mango
- 1/4 dojrzałego melona
- 1 kiwi
- kilka łyżek wody
Uwaga! Owoce, które dodajecie do swojego smoothie możecie dowolnie łączyć lub wymieniać. Możecie dodać jabłko, gruszkę, nektarynki, morele, jagody, truskawki. Na co akurat macie ochotę!
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładko i od razu podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz