Żeberka w piwie to jedno z tych dań, które mimo że są raczej tłuste i kaloryczne, z całego serca uwielbiam. Kupując wieprzowe żeberka staram się wybierać takie, które nie mają zbyt wiele tłuszczu (chociaż niełatwe to zadanie), za to - dużo mięsa.
Takie żeberka zachwycą każdego mężczyznę, a i większość kobiet nie pozostanie obojętna. Pozostałą z duszenia część piwa w wersji porządnie schłodzonej podajcie do żeberek, przecież dla żeberek to partner idealny.
Składniki:
- żeberka wieprzowe, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany drobno
- 400 ml jasnego piwa
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solę i pieprzem i smażymy partiami na rozgrzanym oleju z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Przewracając mięso nie używajcie widelca, by nie go nakłuwać. Obracając mięso szczypcami sprawimy, że żeberka będą bardziej soczyste. Podsmażone odkładamy na talerz.
3. Gdy podsmażymy wszystkie już wszystkie kawałki mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut, często mieszając.
4. Do cebuli i czosnku wlewamy piwo i redukujemy (czekamy aż wyparuje) wszystko do połowy objętości. Do zredukowanego piwa, wkładamy żeberka, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy powoli przez około 1 godzinę, co jakiś czas delikatnie mieszając, by nic nam nie przywarło. Gdyby brakowało w garnku płynu, podlejcie wszystko odrobiną wody.
5. Po około 1 godzinie zdejmujemy z garnka pokrywkę i redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Na koniec możecie dodatkowo doprawić sos według uznania.
Żeberka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz