Takie kotlety ziemniaczano - brokułowe "chodziły" za mną od dawna. W końcu się za nie zabrałam. Ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne, aczkolwiek warzywa po ugotowaniu trzeba pozostawić je do ostygnięcia. Dlatego najlepiej ugotować je np. dzień wcześniej, wieczorem.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duży brokuł
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- garść świeżego koperku, drobno posiekanego
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej (+ odrobina do obtoczenia kotletów)
+ olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tak samo postępujemy z brokułem. Warzywa muszą być zupełnie miękkie. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek aż zmięknie, ale nie zarumieni się.
3. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub porządnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Brokuły gnieciemy widelcem i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także podsmażoną wcześniej cebulę, koperek, jajko i mąkę i doprawiamy porządną szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystko razem mieszamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, formujemy kotlety (uwaga, masa jest dosyć miękka), obtaczamy je w odrobinie mąki i smażymy z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
Podajemy na gorąco z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz