czwartek, 31 lipca 2014

beef and guinness pie



Tym klasycznym irlandzkim daniem postanowiłam ostatnio ugościć znajomych. Byli naprawdę zachwyceni! Pyszne, rozpływające się mięso, ciężki, gęsty i bardzo aromatyczny sos, a do tego lekkie i chrupiące ciasto to wszystko, czego będziecie potrzebować, by wywrzeć na gościach duże wrażenie.

W tym daniu fajne jest też to, że przygotowuje je się stosunkowo szybko, a czas, kiedy mięso "dochodzi" można spożytkować na coś innego!


Składniki:
  • 1,5 kg wołowiny (kupując mięso, poproście rzeźnika, by wybrał dla was najlepsze do duszenia i długiego pieczenia, ważne, by nie była za sucha!), pokrojonej w dużą kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm
  • 3 cebule, posiekane w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml piwa Guinness
  • 500 ml bulionu wołowego (ja wykorzystałam domowy, który zamroziłam wcześniej, ale możecie ostatecznie użyć tego z kostki. ważne tylko, by były to kostki ekologiczne, bez zawartości glutaminianu sodu)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko, rozbite widelcem
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1. W dużym garnku rozgrzewamy olej (w ilości mniej więcej takiej, by przykrył dno garnka). Partiami wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy do zarumienienia. Podsmażone mięso wykładamy z garnka.
2. Na ten sam olej wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Gdy lekko zbrązowieje wsypujemy do garnka mąkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. 
3. Teraz jest czas, gdy dodajemy do garnka z powrotem mięso i zalewamy wszystko piwem i bulionem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 - 2,5 godziny, aż mięso zmięknie, a sos stanie się gęsty.

Uwaga! Co jakiś czas proponuję zajrzeć do garnka, zamieszać. Gdyby okazało się, że brakuje płynu, a mięso zaczyna przywierać, dolewamy odrobinę zimnej, przegotowanej wody.

4. Gdy mięso jest miękkie, a sos gęsty, doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Mięso wraz z sosem przekładamy do niewielkich żaroodpornych naczyń. Z ciasta francuskiego wykrawamy okręgi, przykrywamy nim nasze naczynia, dociskamy i smarujemy rozbitym jajkiem.
6. Pieczemy 25 minut.

Podajemy na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...