Proste i pyszne, letnie pancakes z borówkami to rewelacyjna propozycja na śniadanie, lunch albo deser. Będą smakowały wszystkim, małym i dużym!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła (roztopionego) + ekstra do smażenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 150 g borówek amerykańskich
+ cukier puder do posypania gotowym placuszków lub np. miód lub syrop klonowy
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier.
2. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i wlewamy powstałą miksturę do sypkich składników. Wszystko szybko mieszamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy dokładnie.
3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy około 1/2 łyżki masła, wlewamy łyżką ciasto (około łyżki) i rozprowadzamy, by placuszki chociaż odrobinę przypominały okręgi :) Gdy zaczną się smażyć układamy na nich po kilka borówek. Po 2 - 3 minutach, gdy placuszki zaczną się rumienić, obracamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Uwaga! Zanim zaczniemy smażyć kolejną partię placuszków, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym (ostrożnie, żeby się nie poparzyć!) i dopiero wtedy wykładamy kolejną porcję masła i ciasta!
Placuszki podajemy gorące z odrobiną cukru pudru lub np. miodu lub syropu klonowego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz