Mimo, że nigdy w Maroku nie byłam, potrafię wyobrazić sobie, jak smakują i pachną potrawy kuchni marokańskiej. Bogactwo przypraw i aromatów przyprawia o zawrót głowy. Papryki, które przygotowałam tak właśnie działają na nasze zmysły. Pachną i smakują obłędnie, poza tym mocno zaskakują. Pozytywnie.
Składniki:
- 6 dużych papryk, umytych, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
- 1/2 szklanki kaszy kuskus (ja wybrałam kuskus pełnoziarnisty)
- 400 g mięsa mielonego (ja wykorzystałam mięso z indyka, ale równie dobrze możecie wybrać inne - wołowinę, wieprzowinę, a nawet jeśli macie ochotę - baraninę)
- duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- duża garść liści świeżej kolendry, drobno posiekane
- skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej i wyszorowanej)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
szybki sos:
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
+ do podania: liście świeżej kolendry
Przygotowanie:
1. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na oliwie podsmażamy cebulę, aż zmięknie, ale się nie zarumieni.
3. Kuskus mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny, posiekaną kolendrą oraz przyprawami (cynamonem, imbirem, kurkumą i chilli), a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
4. Papryki faszerujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
6. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier. Doprawiamy porządną szczyptą soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika na około 30 - 35 minut bez przykrycia.
Gotowe papryki podajemy na gorąco, z odrobiną sosu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz