Ten podwójnie jagodowy sernik na zimno będzie wspaniałym ukoronowaniem letniego obiadu. Ja przygotowałam go jako zwieńczenie imprezy na świeżym powietrzu. Polecam, nie jest zbyt słodki, ale naprawdę pyszny!
Składniki:
spód:
- 250 g ciasteczek zbożowych typu "digestive"
- 75 g masła (roztopionego)
masa serowa:
- 450 g jogurtu greckiego
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 120 g cukru pudru
- 24 g żelatyny
- 200 ml śmietanki kremówki 36 %, porządnie schłodzonej
- 400 g świeżych jagód
masa mascarpone:
- 100 g serka mascarpone
- 3 - 4 łyżki świeżych jagód
- około 2 łyżek cukru
Przygotowanie:
przygotowanie spodu:
1. Ciasteczka całkowicie kruszymy. Możecie to zrobić w robocie kuchennym albo tłuczkiem do mięsa (przekładamy ciasteczka do woreczka plastikowego i rozładowujemy swoje napięcie - uderzając z całej siły :)).
2. Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, układamy w tortownicy, wygładzamy i uklepujemy.
3. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
przygotowanie masy serowej:
1. Serek homogenizowany i jogurt grecki mieszamy z cukrem pudrem.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Do żelatyny dodajemy stopniowo (po łyżeczce), cały czas mieszając, 2 łyżeczki masy serowo - jogurtowej. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowo - jogurtowej i porządnie mieszamy.
3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowo - jogurtowej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 5 - 7 minut, by masa lekko stężała, zanim dodamy jagody. Uwaga, masa tężeje błyskawicznie!4. Po tym czasie do masy dodajemy jagody, delikatnie mieszamy i wykładamy wszystko na przygotowany wcześniej spód. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
przygotowanie masy z mascarpone:
1. Serek mascarpone, jagody i cukier blendujemy wszystko na gładko. Powstałą masę wykładamy na zastygnięty już sernik.
Gotowe, możemy podawać!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz