Nadziewane pieczarki będą świetnym starterem przed daniem głównym albo przekąską / zakąską w trakcie imprezy. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają większych umiejętności kucharskich, ani wielu wyszukanych składników. Prosto i smacznie!
Składniki:
- duże pieczarki
- cebula, drobno posiekana
- 1 - 2 ząbki czosnku
- plastry szynki parmeńskiej (można zastąpić ją szynką szwarcwaldzką lub prosciutto)
- mozzarella
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Szynkę parmeńską smażymy razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy, aż wszystko ładnie się podsmaży i lekko zarumieni. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Pieczarki myjemy, usuwamy "nóżki" i faszerujemy podsmażonymi wcześniej szynką, cebulą i czosnkiem. Na wierzchu układamy mozzarellę.
4. Pieczarki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, by ser się rozpuścił i zarumienił, a pieczarki zmiękły.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz