wtorek, 8 lipca 2014

pieczarki faszerowane szynką parmeńską



Nadziewane pieczarki będą świetnym starterem przed daniem głównym albo przekąską / zakąską w trakcie imprezy. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają większych umiejętności kucharskich, ani wielu wyszukanych składników. Prosto i smacznie!


Składniki:
  • duże pieczarki
  • cebula, drobno posiekana
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • plastry szynki parmeńskiej (można zastąpić ją szynką szwarcwaldzką lub prosciutto)
  • mozzarella
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu. 
2. Szynkę parmeńską smażymy razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem na odrobinie oliwy, aż wszystko ładnie się podsmaży i lekko zarumieni. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Pieczarki myjemy, usuwamy "nóżki" i faszerujemy podsmażonymi wcześniej szynką, cebulą i czosnkiem. Na wierzchu układamy mozzarellę.
4. Pieczarki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, by ser się rozpuścił i zarumienił, a pieczarki zmiękły.

Podajemy na gorąco! 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...