Grillowanie warzyw to jedno z moich ulubionych zajęć, bo pozwala na niesamowitą inwencję. Grillować możecie prawie wszystkie, świetne będą bakłażany, a nawet kalarepy i pomidory.
Dzisiaj zaczynamy od tych najprostszych. Cukinie, szparagi i uwielbiane chyba przez wszystkich - kukurydze.
CUKINIA
Składniki:
- cukinie (najlepiej wybierać te mniejsze, mają mniej pestek i są bardziej jędrne, a co za tym idzie - smaczniejsze)
- kilka ząbków czosnku (rozgniecionych przez praskę)
- świeże oregano (jeśli nie macie w ogródku lub nie uda wam się go kupić, użyjcie suszonego - około 1,5 łyżeczki)
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do podania
- świeży koperek do podania
Przygotowanie:
1. Najważniejsze w przygotowaniu grillowanej cukinii jest to, by pokrojoną w około 1 - centymetrowe plastry zamarynować wcześniej (minimum 2 - 3 godziny) w oliwie, czosnku i listkach świeżego oregano. Tylko wtedy będzie naprawdę aromatyczna i pyszna.
2. Cukinię grillujemy po kilka minut z każdej ze stron, by zmiękła. Pamiętajcie, żeby nie grillować jej na samym środku grilla, ułóżcie ją z boku, by w przeciągu kilku sekund nie spłonęła.
3. Gotową doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną świeżego koperku.
SZPARAGI
Składniki:
- szparagi, lekko podgotowane w osolonej wodzie (ja swoje obrałam, żeby szybciej zmiękły)
- odrobina masła
- sól i świeżo mielony pieprz
- świeży koperek
Przygotowanie:
1. Podgotowane wcześniej szparagi grillujemy z dwóch stron przez kilka minut.
2. Podajemy z odrobiną świeżego masła, koperku soli i świeżego pieprzu.
KUKURYDZA
Składniki:
- ugotowane kolby kukurydzy (można na grillu położyć kukurydzę surową, ale wtedy ich grillowanie zajmie mnóstwo czasu i prawdopodobnie się nie doczekacie!)
- masło
- sól
Przygotowanie:
1. Kukurydzę grillujemy z dwóch stron do ładnego zarumienienia.
2. Podajemy gorącą z odrobiną świeżego masła i soli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz