Czasem zdarza się tak, że dania powstają przez przypadek. U mnie często przypadek wynika z lenistwa. Tak było z tym plackiem. Zostałam poproszona o zrobienie pełnoziarnistych pankejków z jabłkami. Wybrałam mąkę pełnoziarnistą, dla zdrowia, ale niestety zabrakło mi już energii, by smażyć małe placki. Wylałam więc na patelnię całe ciasto na raz i liczyłam na to, że ciasto się zetnie. Ścięło się, a cały placek wyszedł naprawdę smaczny!
Jeśli szukacie błyskawicznego deseru, dosłownie w 10 - 15 minut, polecam wam ten przepis! Warto!
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki miodu lub innego "słodzika" (np. syropu z agawy lub syropu klonowego)
- 2 łyżki oleju bezzapachowego roślinnego (rzepakowego lub kokosowego)
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- około 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- cynamon
- 3 jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1. Jajka mieszamy szybko trzepaczką z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy sodę, szczyptę soli i stopniowo, cały czas mieszając, mąkę. Chodzi o to, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, może odrobinę bardziej gęstą.
2. Pokrojone jabłka wrzucamy do ciasta i mieszamy.
3. Patelnię teflonową rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Nie potrzebujemy tłuszczu, dodaliśmy olej do ciasta. Smażymy placek na niewielkim ogniu, aż urośnie i zauważymy po podważeniu, że ładnie się zarumieniło.
4. Teraz musimy obrócić ciasto na drugą stronę. Można to zrobić klasycznie, jak placki ziemniaczane, ale ponieważ ciasto jest duże i łatwo je złamać, lepiej zastosować inny sposób. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i odwracamy, ostrożnie by się nie poparzyć. Powoli zsuwamy z powrotem na patelnię.
5. Smażymy jeszcze chwilę, aż placek zarumieni się z drugiej strony.
6. Gotowe ciasto przekładamy na duży talerz lub deskę i posypujemy cynamonem, a jeśli lubicie słodsze desery cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem.
Ten placek najlepiej smakuje na ciepło, prawie zaraz po przełożeniu na talerz :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz