Przygotowywanie jajek. Niby taka prosta sprawa, ale niech podniesie rękę ten, kto nigdy nie przegotował jajek na miękko lub nie dogotował tych, które miały być podane na twardo. Mnie, mimo że gotuję sama już kilka dobrych lat, zdarzają się jajeczne wpadki, co zawsze niezmiernie cieszy mojego psiego przyjaciela, bo dla niego stopień ugotowania jajka nie ma specjalnie znaczenia. Lubi wszystkie.
W tym poście znajdziecie sposoby na 5 rodzajów jajek. Na miękko, pół miękko (tzw. jajko mole), na twardo, sadzone i jajko w koszulce, tym razem gotowane w sakiewce z folii spożywczej (klasycznie gotowane w wodzie z octem już znajdziecie na blogu).
Podstawową zasadą przygotowywanie wszystkich jajek jest to, by jajka nie były bardzo zimne. Warto wyjąć je z lodówki na minimum 15 - 20 minut przed gotowaniem. Dzięki temu, jajka ugotują się równomiernie. Gotowanie zimnych jajek należy wydłużyć o około 1 - 2 minuty. Ważne też, by woda, w których gotują się jajka, nie bulgotała za mocno. Powinna tylko lekko pyrkać.
Jajko na miękko. Gotujemy około 4 minut od momentu zagotowania wody.
Może to potrwać odrobinę dłużej, jeśli mamy bardzo duże jajka. Jajko w
takiej postaci powinno mieć płynne żółtko i lekko ścięte białko.
Jajko na półmiękko, tzw. jajko mole. W tym przypadku białko powinno być porządnie ścięte, a żółtko pozostać jeszcze półpłynne. Gotujemy je około 6 minut od momentu wypłynięcia.
Jajko na twardo. W tej wersji i białko i żółtko powinny być ścięte. Powinno się gotować około 8 minut, ale nie dłużej niż 10. Po 10 minutach jajko staje się gumowe.
Jajko sadzone. Przede wszystkim najlepsze smażone na maśle. Na niewielkim ogniu, dzięki czemu jajko smaży się równomiernie. Niektórzy wolą ścięte żółtka, ja najbardziej lubię, gdy żółtko pozostaje płynne. Acha, ważna sprawa! Jajko sadzone, tak samo jak jajecznicę powinniśmy solić już po usmażeniu. Dzięki temu jajka nie stracą swojego pięknego koloru.
Jajko w koszulce gotowane w folii. To prostsza i wymagająca mniejszych umiejętności metoda gotowania jajek w koszulce. W rondelku zagotowujemy wodę. Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą i smarujemy wewnątrz odrobiną oleju. Jajko delikatnie wbijamy na folię. Folię formujemy w sakiewkę i szczelnie zawiązujemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy (w zależności od wielkości) 5 - 7 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz