czwartek, 10 października 2013

zupa krem z pieczonych batatów



Nie bójcie się batatów! Bataty (zwane także patatami) to słodkie ziemniaki, uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata jest o około 50% wyższa niż bulw zwykłego ziemniaka. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna bulw nie jest bardzo wysoka i wynosi 105 kcal/100 g świeżej masy bulw.

Istnieje kilkanaście możliwości na przyrządzenie zupy z batatów. Rewelacyjnie smakuje zupa ze słodkich ziemniaków przygotowana na sposób azjatycki - z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru, chilli i świeżej kolendry. Jednak mój przepis to wariacja na temat zwykłej polskiej kartoflanki. Słodka, a zarazem pikantna zupa z dodatkiem słonego boczku i ostrego cheddara, z chilli to danie bardzo pożywne. Średniej wielkości miska zupy może zastąpić dwudaniowy obiad.




Czego potrzebujemy?
  • około 700 g batatów (ponieważ będą one najpierw pieczone, proponuję wybierać wszystkie ziemniaki o podobnej wielkości, by potem w jednakowym czasie stały się miękkie) 
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 
  • duży ząbek czosnku, posiekany 
  • około 700 ml wywaru warzywnego (opcja dla niejedzących mięsa) lub bulionu drobiowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • około 100 g sera cheddar, startego na tarce 
  • około 75 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w drobną kostkę

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blaszkę wykładamy bataty w całości, ze skórą i pieczemy aż będą miękkie (może to potrwać nawet 40 minut, więc uzbrojcie się w cierpliwość).
2. W czasie, gdy bataty się pieką, możemy przygotować pozostałe składniki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili, gdy cebula się zeszkli - posiekany czosnek. Garnek zdejmujemy z ognia.
3. Na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu) wrzucamy posiekany boczek i smażymy aż tłuszcz całkowicie się wytopi. Podsmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik, by dodatkowo odciekł z nadmiaru tłuszczu.
4. Teraz mamy czas, by napić się kawy i poczekać na bataty.
5. Upieczone bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (nie ma znaczenia, jak grubą, bo i tak na koniec wszystko zmiksujemy na gładki krem).
6. Bataty dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem,doprawiamy chilli i chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Dolewamy bulion i gotujemy kilka minut. Miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest dla was zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Zupę podajemy bardzo gorącą z odrobiną startego sera oraz skwarkami z boczku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...