piątek, 20 grudnia 2013

ekspresowy sernik



Ekspresowy sernik to kolejne klasyczne ciasto, którego nie może zabraknąć podczas świąt na stole. Nie wymaga specjalnych umiejętności, a zawsze się udaje!


Składniki:
  • 1 kg białego sera (gotowego sera do serników lub kilkukrotnie zmielonego twarogu)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie: w moim przypadku garść płatków migdałowych i garść rodzynek
  • szczypta soli
+ ewentualnie: polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy do nich ser i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Do powstałej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz wszystkie bakalie.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
4. Całą masę sernikową przekładamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem pergaminowym.
5. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze przez około 10 minut w piekarniku, by zbyt mocno nie opadł.
6. Ciasto dekorujemy polewą lub cukrem pudrem już po wystygnięciu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...