piątek, 11 kwietnia 2014

ciasto migdałowe babci Uty, zwane "mazurkiem"



To migdałowe ciasto nazywane przez nas "mazurkiem" to nasz rodzinny klasyk. Pyszne i słodkie, za każdym razem zachwyca i cieszy tak samo intensywnie. Nigdy się nie nudzi. Na dodatek jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. W moim domu na Wielkanoc właściwie nie przygotowujemy klasycznych mazurków. Pewnie dlatego, że nikt ich później nie chce jeść.

PS. Zdjęcia mocno bożonarodzeniowe, ale uwierzcie mi, że akurat to ciasto nadaje się na każdą okazję! Właściwie bez okazji także!


Składniki (na dużą tortownicę):

ciasto:
  • 300 g migdałów, obranych ze skórki i zmielonych 
  • 300 g niesolonego  masła 
  • 16 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 białek
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy

polewa:
  • 6 żółtek 
  • 16 łyżek cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
  • migdały obrane ze skórki


Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Najlepiej robić to mikserem, żeby się za bardzo nie napracować. 
2. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz naprzemiennie po łyżce zmielonych migdałów i mąki i mieszamy to razem (tym razem musimy użyć drewnianej łyżki, bo masa jest dość gęsta i mikser może nie dać sobie z tym rady).
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy migdałowej, powoli mieszając.
4. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy 40 minut w temp. 190 st. C.
5. Kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy przygotować polewę. Żółtka z cukrem ubijamy (mikserem) na gładką, prawie białą masę. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze chwilę mieszamy.
6. Polewę rozsmarowujemy na upieczonym cieście, dekorujemy całymi migdałami i wkładamy do piekarnika na jeszcze około 15 minut, by polewa się ścięła, ale nie zbrązowiała. 

Ciasto gotowe, teraz możecie rozkoszować się tym nieziemskim smakiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...