wtorek, 24 czerwca 2014

malinowo - jeżynowe tiramisu



Ten deser doprowadzi was na szczyt kulinarnej rozkoszy. Słodkie mascarpone, biszkopty, które wchłonęły odrobinę alkoholu oraz najwspanialsze owoce lata - maliny i jeżyny. 

LA DOLCE VITA!


Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 60 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
  • 200 g mieszanki malin i jeżyn
  • około 100 ml wina marsala lub likieru Cassis (w wersji dla dzieci możemy zastąpić alkohol mocnym naparem z herbaty malinowej - kilka saszetek na 100 ml wrzątku)
  • podłużne biszkopty, tzw. ladyfingers

Przygotowanie:

1. Żółtka z cukrem ubijamy trzepaczką w kąpieli wodnej, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się gęsta.
2. Po odstawieniu miski z jajkami z wrzątku, ubijamy jeszcze 1 minutę, żeby masa ostygła.
3. Do przestudzonej masy jajecznej dodajemy mascarpone i mieszamy.
4. W drugiej misce ubijamy śmietanę, aż będzie zupełnie gęsta.
5. Do masy z jajek i mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy bardzo delikatnie.
6. Biszkopty namaczamy w alkoholu (po 2 sekundy z każdej strony) i układamy warstwę w naczyniach. Możecie przygotować to tiramisu w jednym dużym (dla lepszego efektu proponuję wybrać naczynie przezroczyste) lub kilku małych.
7. Na biszkopty wykładamy odrobinę masy mascarpone, a na nią owoce. Czynność powtarzamy.

Tiramisu smaczne jest od razu po przygotowaniu,jednak jeśli naprawdę chcecie "poderwać" kogoś smakiem, przygotujcie tiramisu dzień wcześniej (np. wieczorem) i pozostawcie w lodówce. Około godziny przed podaniem proponuję wyjąć tiramisu z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...