poniedziałek, 14 lipca 2014

podwójnie jagodowy sernik na zimno



Ten podwójnie jagodowy sernik na zimno będzie wspaniałym ukoronowaniem letniego obiadu. Ja przygotowałam go jako zwieńczenie imprezy na świeżym powietrzu. Polecam, nie jest zbyt słodki, ale naprawdę pyszny!


Składniki:

spód:
  • 250 g ciasteczek zbożowych typu "digestive"
  • 75 g masła (roztopionego)
masa serowa:
  • 450 g jogurtu greckiego
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 120 g cukru pudru
  • 24 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %, porządnie schłodzonej
  • 400 g świeżych jagód
masa mascarpone:
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 - 4 łyżki świeżych jagód
  • około 2 łyżek cukru

Przygotowanie:

przygotowanie spodu:

1. Ciasteczka całkowicie kruszymy. Możecie to zrobić w robocie kuchennym albo tłuczkiem do mięsa (przekładamy ciasteczka do woreczka plastikowego i rozładowujemy swoje napięcie - uderzając z całej siły :)).
2. Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, układamy w tortownicy, wygładzamy i uklepujemy.
3. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

przygotowanie masy serowej:

1. Serek homogenizowany i jogurt grecki mieszamy z cukrem pudrem.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Do żelatyny dodajemy stopniowo (po łyżeczce), cały czas mieszając, 2 łyżeczki masy serowo - jogurtowej. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowo - jogurtowej i porządnie mieszamy.
3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy serowo - jogurtowej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 5 - 7 minut, by masa lekko stężała, zanim dodamy jagody. Uwaga, masa tężeje błyskawicznie!
4. Po tym czasie do masy dodajemy jagody, delikatnie mieszamy i wykładamy wszystko na przygotowany wcześniej spód. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.


przygotowanie masy z mascarpone:

1. Serek mascarpone, jagody i cukier blendujemy wszystko na gładko. Powstałą masę wykładamy na zastygnięty już sernik. 

Gotowe, możemy podawać!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...