wtorek, 7 stycznia 2014

mini pannetone



Panettone to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku we Włoszech. Tradycyjny przepis pochodzi z okolic Mediolanu, ale w obecnych czasach drożdżowa babka gości na świątecznych stołach we wszystkich północnych regionach tego kraju. Trzeba przyznać, że leniwi Włosi zazwyczaj nie pieką jej sami, a po prostu kupują. Pod koniec grudnia w cukierniach masowo pojawia się gotowe ciasto, przygotowane według tradycyjnej receptury. 

Ta cudownie pachnąca, włoska drożdżowa baba z niewielką ilością bakalii i skórką pomarańczy podbiła moje serce stosunkowo niedawno. Jeszcze jakiś czas temu miałam spory problem, by kupić ją w Polsce. Od jakiegoś czasu możemy znaleźć panettone w większości polskich hipermarketów. Jednak ponad półroczny termin przydatności do  spożycia szybko skłonił mnie do upieczenia panettone w domu. 
Postanowiłam upiec mini panettone, bez rodzynek, za to z suszonymi żurawinami i migdałami. 

Jeśli ktoś lubi ciasto drożdżowe, ten przepis na pewno jest dla niego!


Czego potrzebujemy?
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 kostki miękkiego masła 
  • 40g świeżych drożdży  
  • 2 jaja 
  • 5 łyżek cukru  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 100 ml mleka  
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 50 g płatków migdałów (lub zamiast migdałów 100 g rodzynek)

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy drewnianą łyżką połowę drożdży (20 g) z 2 łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
2. Resztę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pozostałe drożdże. Dodajemy do tego mąkę, rozpuszczone masło, cukier, jaja i sól. Mieszamy to dokładnie (drewnianą łyżką) i dodajemy do przygotowanego wcześniej zaczynu. 
3. Powstanie nam ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji. Dodajemy żurawinę i migdały, wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
4. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
5. Masę przekładamy łyżką do formy na muffiny – każdą papilotkę wypełniamy do dwóch trzecich wysokości.
6. Pieczemy panettone w 180 st. C przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe. 7. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę i studzimy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...