środa, 29 stycznia 2014

tradycyjny sernik na czekoladowym spodzie



Ten klasyczny, staromodny sernik przygotowałam niedawno z okazji urodzin mojej kuzynki. Nie jest to może ciasto, którego przyrządzenie zajmuje chwilę, ale warto poświęcić trochę czasu, bo jest pyszne i robi wrażenie na wszystkich.


Składniki:


na spód:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 45 ml pełnego mleka
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
na masę serową:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
na polewę czekoladową:
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 170 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
  • 25 g masła
+ odrobina kakao do posypania gotowego sernika
 


Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

1. Wszystkie składniki mieszamy, najpierw mikserem, później zagniatamy ręcznie. Formę do ciasta (w moim przypadku okrągłą tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie w formie, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około 10 minut.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie:

1. Do dużej miski wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i miksujemy chwilę. 
2. Ciągle miksując, dodajemy do masy serowej dodajemy po kolei po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z pomarańczy i miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Mieszamy (już nie mikserem!) bardzo delikatnie.
4. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
5. Pieczemy około 1 godziny, a następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Przygotowanie polewy czekoladowej:

1. W niedużym rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym ściągamy z ognia.

2. Do śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.

3. Gdy polewa jest już zupełnie jednolita, dodajemy masło i mieszamy. Masło sprawi, że polewa będzie pięknie lśniąca.
4. Polewę wylewamy na ostudzony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. 
5. Chwilę przed podaniem posypujemy ciasto odrobiną gorzkiego kakao i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...