wtorek, 5 sierpnia 2014

zapiekanka serowa z kurczakiem



Zapiekane dania z makaronem rzadko kiedy są niskokaloryczne. W tym wypadku zapiekanka z dodatkiem sera i sosu na bazie zasmażki na pewno taka nie jest. Jednak od czasu do czasu, od święta możemy sobie na nią pozwolić. Dlaczego? Bo jest naprawdę pyszna! 


Składniki:
  • opakowanie makaronu penne
  • 200 g startego ementalera
  • 2 kule świeżej mozzarelli
  • pierś z kurczaka (umyta i osuszona, pokrojona w kostkę)
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • garść świeżych listków zielonej pietruszki, drobno posiekanej
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki zimnego mleka
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po kilku minutach od wrzucenia makaronu do wrzątku, do garnka wrzucamy także groszek. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażone przekładamy do naczynia z makaronem i groszkiem.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos. Zaczynamy od zasmażki. W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy 2 - 3 minuty. Dolewamy mleko i ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną gałki, solą i dużą szczyptą czarnego pieprzu. Dodajemy ementaler i przelewamy sos do naczynia żaroodpornego. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. 
4. Na wierzchu układamy kawałki świeżej mozzarelli.
5. Zapiekankę pieczemy około 20 - 30 minut do zarumienienia.

Podajemy na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...