To błyskawiczne jogurtowe ciasto sprawdzi się, gdy potrzebujemy przygotować coś słodkiego wyjątkowo szybko. Chwila mieszania i gotowe! Teraz, gdy śliwki są wyjątkowo słodkie (ja użyłam moich ukochanych węgierek), to ciasto będzie idealne!
Składniki:
- słodkie śliwki (im więcej się zmieści, tym lepiej!)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 270 ml jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 50 ml miodu
- 125 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mokre (jajka, jogurt, miód i mleko) mieszamy szybko trzepaczką.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i razem z cukrem dodajemy do składników mokrych. Szybko mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki (rozcięciem do góry) jak najściślej.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez około 40 minut (jeśli pieczecie ciasto na mniejszej blaszce, wydłużcie czas pieczenia o około 5 - 10 minut).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz