środa, 30 listopada 2016

domowy budyń waniliowy



Budyń kojarzy mi się z przedszkolem, gdzie serwowany był niemal codziennie w ramach deseru. Pewnie nie miał w sobie ani grama świeżej wanilii, tylko produkt "waniliopodobny", ale w połączeniu ze słodkim sokiem wiśniowym smakował wyśmienicie i porywał dziecięce serca.

Dzisiaj budyń nie jest już tak popularny, ale przygotowany w domu, z prawdziwą wanilią, smakuje równie dobrze, może nawet lepiej niż kiedyś?


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (jak go zrobić, dowiesz się tutaj
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • łyżka masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka razem z cukrem waniliowym, ziarenkami wanilii i masłem.

1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy mleko z jajkami i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy jeszcze kilkadziesiąt sekund.

Gorący budyń przekładamy do szklaneczek/miseczek przepłukanych zimną wodą.

Budyń najlepiej smakuje na gorąco! Podajemy go z ulubionami owocami, sokiem owocowym (jak w przedszkolu) albo z owocami w syropie.

Smacznego!

szyszkin-ciągle-pichci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...