sobota, 7 września 2013

cytrynowe babeczki z jagodami



Czy wiecie, że babeczki (amerykańskie cupcakes) istnieją w USA już przeszło 100 lat?!?!

W szyszkinowej kuchni kolejna odsłona babeczek, tym razem w letniej odsłonie - z jagodami! Musicie spróbować!


Składniki:
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 75 g masła 
  • 75 ml mleka 
  • 275 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • skórka i sok z 2 cytryn 
  • 250 g świeżych jagód

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C.
2. Mikserem ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na prawie białą, puszystą pianę.
3. Rozpuszczamy masło (ja to robię w kuchence mikrofalowej) i powoli wlewamy je do masy jajecznej, cały czas miksując. Dodajemy mleko i miksujemy jeszcze chwilę.
4. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryn i mieszamy.
5. Umyte jagody dodajemy do ciasta i delikatnie wszystko mieszamy (najlepiej łyżką).
6. Masę wlewamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut.
7. Upieczone babeczki wykładamy do ostygnięcia na kratkę i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...