wtorek, 17 września 2013

risotto szpinakowe z grillowanym pstrągiem



Szpinakowe risotto z grillowanym pstrągiem to danie zaczerpnięte z kuchni sycylijskiej. Smaczne i łatwe w przygotowaniu, choć dosyć czasochłonne. Z resztą przygotowanie risotta idealnego zawsze zajmuje trochę czasu. Nie zniechęcajcie się jednak, bo smak tego dania jest obłędny i na pewno zachwyci niejednego.


Składniki:

przygotowanie szpinaku:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekanego 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz
przygotowanie całego risotto:
  • 400 g ryżu na risotto 
  • około litra bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • około 1/4 kostki masła 
  • 1 kieliszek (około 150 ml) białego wytrawnego wina 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1 łyżka zimnego masła 
  •  filet z pstrąga (lub innej ryby, którą akurat macie pod ręką np. łososia)

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i podsmażamy około minuty. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu aż wyparuje z niego cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem i drobno go siekamy, ale tak, by było widać kawałki liści.
2. Podgrzewamy bulion. 
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1/4 kostki masła, dodajemy ryż i zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać. 
4. Po chwili zacznie robić się szklisty. Wlewamy wówczas wino i czekamy aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie obłędny!  
5. W tym momencie dodajemy szpinak. 
6. Kiedy ryż i szpinak wchłoną wino, wlewamy chochlę bulionu i zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut. Powtarzamy go do czasu, aż ryż będzie miękki.
7. W tym czasie możemy przygotować pstrąga. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy na grillowej patelni około 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę rozdzielamy na kawałki i zostawiamy na talerzu, aż przyjdzie pora, by dodać go do ryżu. 
8. Gdy ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy zimne masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono kremowe i nabiera pełni smaku. 
9. Na koniec dodajemy kawałki pstrąga i natychmiast podajemy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...